30.9.2014

Rikoksen jäljillä -lukuhaasteen jälkipuintiaOksan hyllyltä
1. toukokuuta Oksan hyllyltä Marika pisti blogiinsa haasteen, jossa tarkoituksena oli lukea dekkareita oman mielensä mukaan. Hetken minua olikin jo vaivannut se, etten niin kauheasti dekkarigenrestä tai -kirjailijoista tiennyt. Agatha Christie, Raymond Chandler... Onko niitä muka jotain muitakin? Pienimuotoinen netissä surffailu paljasti asioiden oikein laidan ja listalle alkoi kertyä ihan kiitettävä määrä luettavaa, mutta aikaa haasteeseen oli onneksi käytettävissä aina tänne syyskuun loppuun saakka.


Luetut dekkarit: 


Paras
Agatha Christie - Ikiyö 

Eliitti
Donald E. Westlake - Miksi juuri minä!
Inger Frimansson - Hyvää yötä, rakkaani
Vera Vala - Kuolema sypressin varjossa 
Kate Atkinson - Ihan tavallisena päivänä
John Dickson Carr - Kolme ruumisarkkua
Outi Pakkanen - Rakastaja
Mika Waltari - Kuka murhasi rouva Skrofin?
Jane Stanton Hitchcock - Silmänlumetta

Nautittavat
Mari Jungstedt - Vaarallinen leikki
Edgar Allan Poe - C. Auguste Dupin
Sjöwall & Wahloo - Bussimurha
Georges Simenon - Maigret ja hotellin kahvintekijä


Pettymykset
Rex Stout - Yli kuolleen ruumiini 
Matti Yrjänä Joensuu - Harjunpää ja rakkauden nälkä
Dashiell Hammett - Veristä satoa
Minette Walters - Kuvanveistäjä
Donna Leon - Turvasatama

Sietämättömät
Mary Higgins Clark - Missä lapset ovat?
Ruth Rendell - Kolmas kertaNäihin 20 kirjaan mahtui huimat 56 murhaa!
Huhhuh, sanon minä. Siinä on murhaajilla riittänyt kiirettä.

Otinpa haasteen iahn sydämen asiaksi, mikä näkyykin luettujen kirjojen määrässä ja skaalassa: on perinteisiä dekkareita, moderneja, kovaksi keitettyjä, klassikoita, romantiikalla höystettyjä.. Kaikkia yhdistää kuitenkin jonkinlainen tunnettavuus ja monet ovat omalla sarallaan uraauurtavia ja sarjassaan ensimmäisiä. Dekkareita valitsin paaaaaljon enemmän kuin ehdin lukea, joten lukulistalle jäi vielä liuta kirjoja odottamaan lukemista:

Dorothy L. Sayers: Juhlailta
Lisa Marklund: joku teos
John Grisham: On aika tappaa
Ilkka Remes: Draculan ratsu
Gillian Flynn: Kiltti tyttö
Gaston Leroux: Keltaisen huoneen salaisuus

+ kaikki Edgar -palkinnon saaneet dekkarit

Sekä muiden haasteeseen mukaan lähteneiden blogeista olen bongannut vielä lisää kirjoja. Kun dekkareiden ääreen taas jossain vaiheessa palaan, niin eipä taaskaan lukeminen lopu kesken. Ei sitten todellakaan.

Voin siis onnitella itseäni ahkerasta lukemisesta ja nyt olen taas aavistuksen verran viisaampi tälläkin kirjallisuuden saralla. Näiden viiden kuukauden aikana sai kyllä enemmän kuin tarpeekseen lukea etsivistä, murhista, poliiseista, motiiveista, alibeista ja johtolangoista, joten HYVÄSTI dekkarit vähäksi aikaa! Eli siis suomeksi pariksi päiväksi, koska löysin itseni äsken jälleen lukemasta dekkaria...


PS. Ja jos joku sattuu joskus samankaltaisen haasteen tekemään - jostain muusta genrestä tietty ;) - niin heti lähden mukaan (kauhu, chick-lit, scifi, fantasia...)! Vink Vink!

PSS. Aika nopeasti toiveisiini vastattiin, sillä Le Masque Rouge -blogin Emilie pisti pystyy Halloween -haasteen - kauhukirjallisuutta siis ainakin luvassa, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.4 kommenttia:

 1. Kiitokset osallistumisesta - ihanaa, että innostuit näin tästä haasteesta! Täältä poimin omalle vinkkilistalle esim. Jane Stanton Hitchcockin ja muistin Westlaken kirjat (niihin taidan palata nuortenkirjahaasteessa, sillä nuorena niitä viimeksi luin:)). Sinulla on todella komea dekkarilista!

  Halloween-haaste osui hermoon täälläkin - olen miettinyt vaikka mitä luettavaa siihen. :) Ja fantasiahaaste - fantastista! Voi kun joku laittaisi semmoisen pystyyn. Vink vink vaan täältäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta lukuhaasteesta!
   Katsotaan ottaako joku onkeensa tästä hienovaraisesta vihjauksesta vai pitääkö sitä itse ryhtyä jotain haastetta kehittelemään... :)

   Poista
 2. Aah, 20 dekkaria ja yksi kesä! Hieno saavutus ja kaltaiseni dekkarinystävän unelma. Tykkäsin tavastasi ryhmitellä lukemasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämän jälkeen en enää suhtaudu niin epäillen tuntemattomiinkaan dekkarikirjailijoihin ja lukulistani sai aika paljon lisää pituutta :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...