3.8.2014

Vera Vala - Kuolema sypressin varjossa


Kuolema sypressin varjossa - Vera Vala
Gummerus, 2012
Kansi: Jenni Noponen
Kirjastosta lainattu


Rikoksen jäljillä -lukuhaaste nro 10

Suomainen kirjailija, jonka teoksen miljöö on Italia ja jota monet ovat kehuneet. Pakko tutustua! Kuolema sypressin varjossa on kirjailijan esikoisdekkari.

Italiais-suomalainen Arianna de Bellis kuuluu etsivätoimiston vakikalustoon ja suurin osa heidän toimeksiannoistaan koostuu mahdollisten pettämisten tutkimisesta, kunnes Tolfan pikkukylässä saa surmansa vaalea amerikkalaisnainen Lily Montgomery. Lilyn lanko, Realen hotellisuvun hurmuri Luciano pyytää Ariannaa selvittämään murhaajan ja kun Arianna juttua alkaa tutkimaan, hän huomaa Lilyn olleen varsinainen miestennielijä, jolla vihamiehiä riittää. Pikkukylän pinnan alla kuhisee.

Arianna on päähenkilönä hyvin sympaattinen. Punapää on miehensä Giovannin kuoleman jälkeen ryhtynyt selvittämään rikoksia ja Lilyn murhaa tutkiessa hän huomaa ihastuneensa ensimmäistä kerta miehensä kuoleman jälkeen. Hyvin lähellä oltiin perinteistä kolmiodraamaa (hui kauhistus), mutta onneksi kirjailija ratkaisi asian aika hyvällä tavalla. Ariannan menneisyys on kirjassa vahvasti läsnä, sillä hän ei ole päässyt vielä täysin miehensä Giovannin kuoleman yli. Lisäksi Giovannin ystävä Bartolomeo pitää huolta Ariannasta soittelemalla tälle aika ajoin. Heidän suhteensa on ulkoisesti ystävyyssuhde, mutta niinhän ne monet suhteet alkavat...

Tämän lukemisesta kehkeytyi pienoinen lukumaraton, sillä kirja oli kirjastosta lainassa ja eräpäivä lähestyi uhkaavasti. Olin kuitenkin jo parikymmentä sivua ehtinyt lukea ja tarinan makuun päästä, niin ehdottomasti halusin loppuun asti lukea. No, 300 sivua päivässähän ei missään tunnu ;) Ei siinä mennyt kuin aamusta puoleenpäivään lukaista kirja. Hyvää harjoitusta tulevaa 24 tunnin lukumaratonia varten.

Jotkut ilmiselvät lauseet olisi voinut jättää pois, vaikka niiden tarkoitus oli varmaan luoda jännitystä, mutta minulle ne olivat enemmänkin kömpelöitä ja tarkoitus liian läpinäkyvä. Esimerkiksi kun murha oli vasta tapahtunut, niin jo heti silloin Arianna tiesi joutuvansa murhaajan tappolistalle. Pidin kuitenkin tavasta, jolla kirjailija pikkuhiljaa alkoi lukijan mieleen kylvää mahdollista ajatusta murhaajasta, joka käsittää noin kymmenkunta henkilöä. Heidät kaikki saatetaan epäilyttävään valoon ja pienoinen motiivikin laitetaan mukaan. Jees! Henkilöt ovat erittäin uskottavia ja voisin heistä kaikki mainita, mutta enpä viitsi, kun heitä on sen verran paljon kuitenkin, mutta pysyin aika hyvin kärryillä, että kuka on kukin. Mukaan on saatu poliittisia kuvioita, kun poliitikko Alessandro näyttää olleen sotkeutunut jonkinlaiseen suhteeseen Lilyn kanssa. Huumori kirjaan tulee taas homoetsivä Angelon kautta, joka käy hauskoja sananvaihtoja Ariannan kanssa.

Hyväntuulinen ja naljaileva kirja, vaikka taustalla onkin kyse murhatutkimuksesta. Kyse ei siis ole perinteisestä dekkarista, vaan sen viihdyttävämmästä muodosta, jossa mukana on romantiikan tuntua. Tunnelma, Italian tuoksut, maut, maisemat herättivät kiinnostuksen Italiaa kohtaan. Se kaikki oli kuvailtu niin hyvin, että saatoin tuntea auringon paahteen selässä (tosin Suomen +30C porottava aurinko saattoi auttaa asiaa). Kannetkin ovat niin kauniit ja varmasti vielä jossain vaiheessa tulen Vera Valan muutkin Arianna de Bellis tutkii- sarjan kirjat lukemaan.

Tähtiä: ½

4 kommenttia:

 1. Olet lukenut mielenkiintoisen kattauksen dekkareita tähän haasteeseen. :) Tämä kävi minulla kääntymässä alkukesästä kirjastosta, mutta en sitten päässyt alkusivuja pidemmälle. Ajattelin tehdä vielä uuden yrityksen, ehkä sarjan uusimmasta osasta. :) Tuo Italia-miljöö kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen myös omasta luku-urakastani ja Kuolema sypressin varjossa toi siihen lisää ulottuvuutta, sillä se eroaa muista kirjoista tyylillisesti. Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea haasteen loputtua on tullut luettua - ja mitä muut ovat lukeneet :)

   Poista
 2. Minä pidin huikean paljon tästä kirjasts ja esikoisrksi oli hyvä. Pidin että kirjailija jätti jotain tuleviakin osia varten. :) Angelo oli minun lemppari. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhtaudun vähän varauksella suomalaisiin kirjoihin, mutta tämä kolahti!
   Ja hauskahan se oli, että kirjailija jätti Ariannan menneisyyden vielä hämän peittoon, niin eihän siinä muu auta kuin lukea muutkin kirjat :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...