20.3.2014

Patricia Highsmith - Lahjakas herra RipleyLUE KIRJA & KATSO ELOKUVA

Lahjakas herra Ripley - Patricia Highsmith
(The talented Mr. Ripley, 1955)
Book studio, 2000
Omasta hyllystä

"Tom vilkaisi taakseen ja näki miehen 
tulevan Green Cagesta häntä kohti."
kirjan ensimmäinen lause

Kirjaan tarttuminen oli suhteellisen vastenmielistä - tarina on jo kiinnostanut kauan - mutta elokuvakannet on kauheat. Varsinkin kun niissä pällistelee aina yhtä epäkiinnostava Matt Damon (järkyttävää, että hänen nimensä ylipäätään esiintyy blogissani!). Mutta porkkanana oli elokuvan katsominen, joten minkäs teet. Oli nieltävä ylpeytensä ja tartuttava Damonin naamalla pilatuihin kansiin.

Sattuman kautta luonteeltaan ailahteleva Tom Ripley tapaa rikkaan herra Greenleaf, jonka pojan Tom hämärästi tuntee muutamien juhlien kautta. Herra Greenleaf antaa Tomille tehtäväksi hakea tyhjäntoimittaja poikansa takaisin kotiin Italiasta. Greenleaf luulee Tomin olevan poikansa Dickie Greenleafin hyväkin ystävä, eikä Tom korjaa virhettä. Hän näkee tilaisuutensa tulleen, sillä herra Greenleaf tarjoutuu tietysti maksamaan matkan kulut. Italia kutsuu!

Aivan helposti ei käykään tutustuminen ja ystävystyminen Dickien kanssa, eikä asiaa helpota miehen naisystävä Marge, joka suhtautuu hieman kylmästi Tomiin. Tom kuitenkin luikertelee Dickien sydämeen, mutta hän tietää ettei matkan alkuperäinen suunnitelma - saada Dickie takaisin kotiin - tule onnistumaan. Se on kuitenkin Tomille nyt epäollennaista, sillä hänkin on päättänyt olla palaamatta Amerikkaan. Näköpiirissä on nyt uudet suunnitelmat.

Tom Ripley oli alkuun köyhä, ujo ja häntä inhotti olla ei-kukaan, joten Italiassa hän huomasi ainutlaatuisen tilaisuuden tulleen eteensä kuin varkain. Tom ikään kuin soluttautui Dickien ja Margen elämään. Hän opetteli innokkaasti puhumaan italiaa. Esittäessään jotain toista Tom tunsi olevansa joku arvostettu ja ihailtu, kun hän muuttui taas tavalliseksi Tom Ripleyksi, niin hänestä tuntui, että ihmiset katsoivat alaspäin ja hänestä tuli taas vajavainen, nukkavieruja ja silittämättömiä vaatteita käyttävä turha ihminen. Miekkonen kärsi selvästi alhaisesta itsetunnosta - ja hieman häiriintyneestä persoonallisuudesta.

Juoni oli epäuskottava, sillä keksin miljoona syytä siihen, että Tom olisi jäänyt kiinni. Puolessa välissä tapahtuvan kliimaksin jälkeen lukuintoni katosi samantien. Sitä seurasi nimittäin tylsä, tyhjänpäiväinen jakso, jonka tarkoitus oli varmaan luoda jännitystä, mutta siinä se epäonnistui täysin. Tom hortoilemassa yksin siellä täällä, ympäri maata, ei kiinnostanut tippakaan - enkä saanut mielestäni pois Matt Damonin virnisteleviä kasvoja. Puistatus. Enkä pitänyt lopusta. Se oli niin väärin.

Toinen asia, mikä ärsytti suunnattoman paljon, oli kirjoitusvirheet, joita oli järkyttävän paljon! Niitä oli tekstiin eksynyt melkein joka aukeamalle, mikä oli rasittavaa. Tämä seikka ei yhtään lisännyt arvostustani kirjaan. Jos siis kirjan haluat kaikesta huoimatta lukea (en tuomitse! :D), niin suosittelen ehdottomasti lukemaan jonkun toisen painoksen ja kunnon kansilla.


Tähtiä: ½The talented Mr. Ripley
1999
Ohjaaja: Anthony Minghella
Näyttelijät: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow
Rikos, draama, musiikki

Odotetusti elokuva mässäilee Tomin ja Dickien suhteella, joka oli tehty paljon rohkeammaksi kuin kirja oli antanut ymmärtää. Ja totta kai pientä kolmiodraamaa oli ollut pakko lisätä. Dickien Greenleafin naisystävä Marge olikin muuttunut hänen kihlatukseen. Marge oli aluksi hieman kärttyisä huomiosta, jonka Tom Dickieltä sai, mutta myöhemmin kun Dickiellä oli muuta menoa Marge alkoi lähentyä Tomin kanssa.

Niin ja olihan Tomillakin toinen nainen. Sattumalta tavattu - myös valenimellä - matkustava Meredith Logue (Cate Blanchett), johon Tom törmäsi hieman haastavissa tilanteissa. Kaikki oleellinen taisi tulla sanottua jo kirja-arvostelussa.

Tämä 'trilleri' oli ennalta-arvattava, eikä jännitystä juuri ollut. Ja että klassikko vielä, ja pyh! Elokuva - niin kuin kirjakin - oli venytetty turhan pitkäksi. Tiiviimpi paketti olisi voinut tämän katsojan liimata paremmin tv:n ääreen. Se mistä PIDIN oli maisemat ja musiikki. Omasta hyllystä löytyykin tuo soundtrack.

Tähtiä: ½
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...