29.3.2014

Emma -manga


Emma osa 1 - Kaoru Mori
(エマ, 2002)
Sangatsu Manga, 2006
Omasta hyllystä

"1800-luvun loppu, Englanti."
kirjan ensimmäinen lause

Tekstin otsikon takia varmaan jo suurin osa lukijoista kaikkoaa, sillä yleensä manga mielletään nuorten tyttöjen lukemiseksi. Jos kuitenkin eksyit lukemaan arvosteluni, niin heti näin alkuun voin sanoa, etten itse kauhea manga-fani ole, mutta Emma kiinnitti huomioni heti. Se vaikutti erilaiselta kuin muut lajinsa edustajat ja olen niin iloinen, että tämä sarjakuva tarttui mukaani.

Luokkatietoisuus on huipussaan ja ankarista käyttäytymissäännöistä poikkeamista paheksutaan. Palvelustyttö Emma herättää varakkaan kauppiasperheen vanhimmassa pojassa, Williamissa, vahvoja tunteita. He molemmat kuitenkin tietävät suhteen olevan mahdoton. Muut eivät tulisi heidän suhdettaan hyväksymään.

Emma itse on hyvin väritön ja hillitty persoona, joten en osaa sanoa tarkalleen mihin William hänessä ihastui. Rouva, jonka palveluksessa Emma on, tuntuu olevan aikaansa edellä, sillä hän salaa toivoo Emman ja Williamin suhteen toteutuvan, vaikka juuri tuohon aikaan palvelustyttö ja rikas mies tuskin joka päivä virallisti suhteensa. Emmalla riittää kuitenkin vientiä siellä sun täällä, mikä oli aika yllättävää. Ainakin omasta mielestäni. Jotenkin se hiljainen hiirulainen kai onnistui herättämään miesten huomion sisäkkövaatteidensa alta.

Williamin tuttu Hakim tulee yllättäen kylään Intiasta norsujensa kanssa. Hän on kyllästynyt vanhan hoitajansa nalkuttamiseen ja on aina halunnut kokeilla yksin matkustamista (tässä tapauksessa yksin matkustaminen tarkoittaa yksin parinkymmenen palvelijan kanssa!). Ja tietysti tämäkin miekkonen rakastuu Emmaa. Ah tätä draaman määrää!En tosiaan ole mihinkään tämänkaltaiseen törmännyt aikaisemmin. Aivan kuin hyvä, Jane Austenin kaltainen, romaani olisi kuvitettu sarjakuvamuotoon (ja kas kummaa, nimikin on sama kuin yhden Austenin kirjan). Rakenne oli kuin romaanista, sillä sarjakuva sisältää oikein lukuja. Jos tosiaan kuvia ei olisi ollut, niin tämä olisi mennyt helposti läpi romaanina.

Myös piirrostyyli - jota mangoissa yleensä inhoan - oli herkullinen ja yksityiskohtainen. Jokainen kuva oli kuin oma taideteoksensa. Noin muuten mangat näyttävät hätäisesti piirretyiltä ja valjuilta. Mutta tämä PITÄÄ ehdottomasti kaikkien lukea!

Tähtiä:


 Sarjassa on julkaistu 10 osaa.

2 kommenttia:

  1. Emma on todella rauhallinen manga. Se on jotenkin aikaan pysähtynyt ja kiireetön. Olen lukenut arviolta viisi osaa tätä sarjaa, mutta jossain vaiheessa juoni alkoi toistamaan liikaa itseään. Kaunis kuvitus näissä tosiaan on ja paikoin melko epämangamainenkin (jos niin voi edes sanoa, tyylejä kun on siinäkin niin monia).

    VastaaPoista
  2. Varmasti on muitakin tyylikkäästi piirrettyjä mangoja, mutta niitä ei kauheasti ole eteeni sattunut :/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...