29.12.2013

Sempé & Goscinny - Pikku Nikke


Pikku Nikke - Sempé ja Goscinny
(Le petit Nicolas, 1960)
WSOY, 1992
Omasta hyllystä

"Sinä aamuna me tultiin kaikki kouluun hyvin tyytyväisinä, sillä meistä 
otettaisiin luokkakuva: siitä tulisi meille muisto jota vaalittaisiin 
koko loppuikä, kuten opettaja sanoi."
kirjan ensimmäinen lause

Kuten kaikki Pikku Niken tuntevat voivat varmaan arvata, että Pikku Nikke kavereineen saattavat opettajan - kuvaajasta puhumattakaan - lujille ennen kuin luokka saadaan järjestäytymään edes jotenkin luokkakuvaa varten. Kansien välissä on ehkä kymmenisen pienempää tarinaa, eivätkä ne mene mitenkään kronologisessa järjestyksessä.

Nikke ostaa yhdessä tarinoista äidilleen kukkia, mutta ne kokevat kaikenlaista ennen perille pääsyään. Nikke saa myös hyvästä koulumenestyksestään palkinnoksi polkupyörän, mutta isälle tuleekin riitaa naapurin kanssa, eikä Nikke meinaa päästä ajamaan ollenkaan. Monta tarinaa liittyy myös kouluun ja yhdessä herra Ministeri on tulossa vierailulle ja Niken luokan olisi tarkoitus esittää näytelmä, mutta jostain kumman syystä Ministerin vierailun aikaan koko luokka on lukittu toiselle puolelle koulua varastohuoneeseen.

Näitä kirjoja saatoin pienenä jokusen lukea, mutta muistikuvat on hyvin hämäriä. Silloin nämä olivat varmasti todella hauskoja ja edelleenkin hymyilyttävät, mutta eivät naurata. Nikke on vilkas pikkupoika, joka ei pahaa tarkoita, mutta joutuu yleensä ikävyyksiin - joskus ihan vahingossakin ennen kuin itsekään sitä tajuaa. Nikke käsittää asiat ihan omalla tavallaan, josta syntyy myös väärinkäsityksiä, kun vanhemmat eivät tajua Niken näkökulmaa. Mutta esimerkiksi Kukkakimppu -tarinassa, jossa Nikke ostaa äidilleen syntymäpäivälahjaksi kukkia, mutta kommellusten jälkeen suuresta kimpusta jääkin vain muutama kärsinyt kukka jäljelle, niin silti äiti on otettu pojan antamasta lahjasta.

Kevyttä, kepeää ja nopeaa lukemista arki-iltaan. Jean-Jacques Sempén hauskat kuvitukset lisäävät kirjan viihdyttävyyttä ja luulisi varsinkin poikien olevan innostuneita Nikke-kirjoista, sillä tämä huumori voisi heihin upota! Pikku Nikkea voi suositella ihan kelle vaan!

Tähtiä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...