13.9.2013

Lesley Lokko - Tummaa suklaata

Tummaa suklaata - Lesley Lokko
(Bitter Chocolate, 2008)
WSOY, 2008
Kirjastosta lainattu

">>Etkö varmasti halua minua mukaasi?>> mies kysyi katsellen naista tutkivasti."
kirjan ensimmäinen lause

Romaani kertoo kolmen naisen kautta rakkaudesta ja oman paikan löytämisestä - kivuista ja onnen hetkistä. Laure St. Lazare on itsevarma ja kaunis tummaihoinen nuori, joka suunnittelematta tulee raskaaksi. Hän ei saa tukea poikaystävältään tai isoäidiltään, joten edessä on matka pois Haitista kohti Yhdysvaltoja, jossa hän etsii äitinsä käsiinsä. Mielikuva äidistä ei kuitenkaan kohtaa todellisuutta ja Lauren on aika toimia omaksi parhaakseen ja tavoitella tulevaisuudelta jotain muuta.

Ameline on kuin sisko Laurenille, vaikka hän toimiikin Lauren seuraneitinä. Lauren lähdettyä Ameline haluaa muuttaa omaa elämäänsä ja etsii töitä muualta Haitista. Kaukaa ei tarvitse hakea, sillä läheinen hotelli palkkaa Amelinen. Hotelli, jolla on omat sivubisneksensä. Työpaikallaan Ameline tapaa itseään jonkin verran vanhemman Iainin, joka tarjoaa tytölle yllättävän ratkaisun, kun vallankaappaus pakottaa lähtemään maasta.

Melanie on rocktähden huomionkipeä tytär, joka on koko elämänsä kärsinyt isänsä laiminlyönnistä - raha sen sijaan ei ikinä ole ollut ongelma. Aika kuluu erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa juostessa - ja miehiä bongaillessa.

Noin yleisesti ottaen chic-lit ei mikään lempikategoriani ole. Joskus saatan tarttua Himoshoppaajaan tai muihin satunnaisiin teoksiin. Alussakin huokaisin syvään, sillä en ollut yhtään vakuuttunut kirjan "laadusta". Teksti ärsytti typerillä sanavalinnoilla ja loppuun kulutetuilla lauseilla. Mutta mitä sitten tapahtui, niin sitä ei kukaan osaa sanoa. Saatoin yhdeltä istumalta lukea satoja sivuja putkeen ja sen hetkisestä lukupinosta tämä jotenkin kummasti valikoitui aina käteeni.

Kirjassa on monia herkullisia kohtia, mutta myös ajatuksia herättäviä. Maailma ei ole niin mustavalkoinen ja outojenkin valintojen takana on jonkin ymmärrettävä syy. Juuri kirjan hahmot joutuivat monesti vaikeidenkin valintojen äärelle, joiden ratkaiseminen ei ollutkaan niin helppoa tai yksinkertaista. Hahmot tulivat läheisiksi, mutta samaan lauseeseen täytyy jatkaa, että joidenkin hahmojen loppu jätetiin kertomatta. Olisin niin halunnut tietää miten heille kävi.

Todella paljon kaikenlaista ehti tapahtua melkein viidessäsadassa sivussa - välillä mentiin eteenpäin aika hurjaakin kyytiä. Näin jälkeenpäin ajattelen, että Melanien tarina tuntui olevan ehkä hieman turha. Se alkoi toki hyvin, mutta jossain vaiheessa lopahti ikävästi, enkä löytänyt mitään niin suurta yhtymäkohtaa hänen ja noiden kahden haitilaisnaisen välillä. Melanien tarinan kun olisi pois jättänyt, niin niiden sivujen aikana olisi voinut syventää hieman Lauren ja Amelinen tarinaa. Mutta ei tuo lukiessa häirinnyt, vasta nyt ;)

Hyvin viihdyttävä kirja siis ja suosittelen lukemaan. Samalla ihmettelen sitä, ettei kirjaa ole kovin monet esitelleet täällä..? Yllättävää sinänsä. Itse voisin tutustua jatkossa kirjailijan muuhunkin tuotantoon. Silmiini osui äskettäin Saffron Skies -niminen kiitetty chick-lit kirja, mutta sitä ei ole taidettu suomentaa (?), joten taidan joutua jonkun toisen valitsemaan Lokon tuotannosta.

Tähtiä:

 Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Ghana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...