6.8.2018

Dolores Redondo - Tämän kaiken minä annan sinulle


Koputuksessa oli autoritäärinen sävy.

Olin erittäin innoissani Dolores Redondon uudesta rikoskirjasta, sillä hänen Baskimaan murhat -trilogia oli todella koukuttava. Siinä liikuttiin Espanjassa ja rikoksiin oli sekoittunut joukkoon vanhaa mytologiaa ja uskomuksia. Välillä käytiin jopa maagisen realismin puolella. Odotin uusimmalta, Tämän kaiken minä annan sinulle, kirjalta jotain samankaltaista tunnelmaa.

Takakannesta: Auto suistuu tieltä Ribeira Sacran viinialueen jyrkillä rinteillä Pohjois-Espanjassa. Onnettomuudessa menehtyneen Álvaron kuolema tulee hänen puolisolleen, kirjailija Manuel Ortigosalle sokkina, eikä tämä järkytys jää viimeiseksi.

Hautajaiset pidetään Álvaron perheen sukukartanon hautausmaalla Galiciassa. Manuelille selviää, että hänen miehensä oli upporikas markiisi, joka kuului yhteen Espanjan vaikutusvaltaisimmista suvuista. Miksi hän salasi puolisoltaan siniverisen taustansa? Miksi kylän poliisi epäilee, että Álvaron kuolema ei ollutkaan onnettomuus?

Manuel ajautuu mukaan maalaispoliisin tutkimuksiin, joiden aikana selviää, ettei mikään markiisi Álvaro Muñiz de Dávilan elämässä ollut niin kuin hyväuskoinen kirjailija oli aina kuvitellut – ja että tämän kummallinen, töykeä aatelisperhe on valmis menemään hyvin pitkälle suojellakseen salaisuuksiaan.Takakansi antoi jo ymmärtää kirjan olevan enemmän tavanomaisempi rikostarina kuin entisajan uskomuksiin linkittyvä jännityskertomus. Olin vähän pettynyt ja nyt kirjan loppuun luettuani hakailen enemmän Baskimaan murhien pariin. Niissä oli omintakainen ja mystinen ote. Tämän kaiken minä annan sinulle -kirjan päähenkilö Manuel matkaa siis kuolleen miehensä Álvaron sukulaisten luokse ja lyhyeksi suunniteltu visiitti pitenee, kun Manuel ryhtyy yhdessä eläköityneen poliisin Nogueiran kanssa selvittämään Álvaron hämärää kuolemaa, jonka viranomaiset ovat laittaneet skandaalin välttääkseen onnettomuuden piikkiin, vaikka siihen liittyy monia epäselviä asioita. Álvaron suvullakin näyttää olevan itse kullakin syntisäkkinsä, mutta asiat pitäisi vain kaivaa päivän valoon.

Kirjan konsepti oli hyvin kiinnostava: mies, joka ei ennen puolisonsa kuolemaa tiedä mitään tämän suvusta, vaan joka on elänyt kaksoiselämää. Loppupeleissä en ollut vakuuttunut siitä miksi tuo kaikki piti pitää salassa. Odotin agathachristie-tyylisiä paljastuksia perheestä, mutta nekin luurangot kaapissa oli varsin surkastuneita. Lisäksi kun kirjoissa liikutaan munkkien pitämässä poikakoulussa ei ole vaikea arvata mitä kaikkea hämäräperäistä siihen voisi liittyä...

Tämän kaiken minä annan sinulle on otteessaan pitävä kelpo dekkari, jonka viihtyvyydestä kertoo se, että järkäle ei tuntunut kauhean pitkältä, mutta kauaksi se jää edellisistä Redondon kirjoista. Täytyy toivoa, että hän jatkossa palaisi jälleen mystiikaan ja luonnon ääreen.


Dolores Redondo - Tämän kaiken minä annan sinulle
(Todo esto te daré, 2016)
Gummerus, 2018
Arvostelukappale

Muita postauksia
Baskimaan murhat -sarja:
Näkymätön vartija (#1)
Luualttari (#2)
Myrskyuhri (#3)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...