23.11.2015

Selja Ahava - Taivaalta tippuvat asiat


- Mitäs mietit siellä takapenkillä? isä kysyy ja vilkaisee peruutuspeilistä.
Minä kohtaan isän silmät peilistä ja vastaan: - En mitään.
kirjan alku

Näin se TBR-listan valloittaminen lähti käyntiin! Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on yhtenä Finlandia-ehdokkaana, jonka voittajan julkistamiseen ei muuten ole enää kauaa. Vastoin monien muiden ylistäviä hehkutuksia, en ollut niin myyty kuin etukäteen ajattelin olevani. Pidin kyllä. Kansistakin. Lumoava. Ymmärrän myös hyvin miksi kirja on kiitosta saanut ja sen se on varmasti ansainnut. Tällä kertaa näin.

Ahava kertoo siitä kuinka sattumanvaraista elämä on, niinkin sattumanvaraista, että voi jäädä taivaalta tippuvan jäälohkareen alle, tai voittaa lotossa jättipotin kahdesti, tai salama voi iskeä ihmiseen viisi kertaa.  Kirja kertoo viiden ihmisen omaa tarinaa, mutta jollain tapaa ne ovat kytköksissä toisiinsa. He kaikki etsivät elämälleen tarkoitusta ja selitystä sattuneille traagisille ja oudoille tapahtumille. "Te pyydätte selitystä, mutta luulen että teidän itsenne on löydettävä se. Oman kokemukseni mukaan muiden antamista selityksistä ei ole mitään hyötyä kuitenkaan."
 
Kiinnostavimmaksi kertojaksi nousi Saara-lapsi, jonka äiti kuoli taivaalta tippuvan jäälohkareen takia kesken pihatöiden. Saaran kautta tuleva lapsennäkökulma on hellyyttävä ja ennen kaikkea rehellinen. Lasten melkeinpä mustavalkoinen logiikkakin oli hyvin tuotu esiin. Saara on viisas ja ajatteleva lapsi; Hänen pohdiskelujensa lomassa sitä alkoi miettimään kuinka paljon lapset oikeasti ymmärtävät ja kuinka tärkeää on puhua heille asioista.

"Aikuiset aina kyselevät, mitä lapset miettivät. Mutta luulen, että ne huolestuisivat, jos lapset kertoisivat. Jos on esimerkiksi kolme vuotta vanha ja on tuulinen päivä, ei kannata tuijottaa horisonttiin ja sanoa: "Minä tässä mietin mistä tuuli syntyy." Kannattaa mieluummin kertoa, että leikkii helikopteria."

"Mutta ehkä on niin, että aikuiset eivät halua puhua kuolemasta, vaikka ne tulevat itsekin kuolemaan. Kun syö, niin kasvaa, ja kun kasvaa aikuiseksi, kuolee."

Tarina tarttuu kipeisiin aiheisiin kuten menetykseen, kuolemaan ja elämän tapahtumien järjettömyyteen. Kuinka todennäköistä on voittaa lotossa jättipotti? Saati sitten kaksi kertaa. Kuinka todennäköistä on saada salamanisku ja selvitä hengissä? Ja sama toistuu vielä neljä kertaa. Taivaalta tippuvat asiat onkin jotain realismin ja maagisen realismin väliltä. Tavallisia arkipäiviä sekoitettuna johonkin todella outoon ja käsittämättömään. Tyylillisesti kirja on hyvin pelkistetty.

Taivaalta tippuvat asiat on kaunis, pieni romaani, jossa on paljon ajatuksia - kauniitakin ajatuksia - ja syvällisyyttä. Se on surumielinen sävyltään, mutta kuitenkin lopulta lohdullinen.

"Maailma jatkuu. Mikään ei kirkastu, mutta aika parantaa ja ihmiset unohtaa. Kummituksen patterit loppuvat. Asioita tapahtuu. Päällekäin, väärään aikaan, eri aikaan, väärissä paikoissa. Enkelit eivät määrää. Sillä aina on kuitenkin joku, joka unohtaa kuunnella uutiset, joka katsoo vaikka ei pitäisi ja joka seisoo väärässä paikassa."
_______

Selja Ahava - Taivaalta tippuvat asiat
Gummerus, 2015
Kansi: Jenni Noponen
Kannen kuva: Istock 
Omasta hyllystä
Tähtiä: ★½

6 kommenttia:

  1. Tämä todella oli kaunis pieni kirja eikä haittaisi, vaikka se voittaisi Finlandiankin (vaikken muita ehdokkaita olekaan lukenut). Pidin erityisesti Saaran kertojaäänestä.

    VastaaPoista
  2. Luettuani nyt kolme ehdokaskirjaa, Ahavan kirja on todellakin paras näistä, vaikka ei se niin hyvä ollut, että olisin sen valinnut Finlandiavoittajaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla luettuna kohta jopa kaksi ehdokasta, enkä pahastu ollenkaan jos jompi kumpi niistä voittaa. Minkä kirjan olisit kruunannut voittajaksi, jos ehdokaslistan ulkopuolelta saisi valita?

      Poista
  3. En ole kirjaa lukenut (vielä), mutta minua kiehtoo tässä juuri se, kuinka pienestä elämä voi olla kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Jenni lukemaan, jos kiinnostaa :) Elämä todellakin on sattumanvaraista ja välillä pienestä kiinni niin kuin hyvin sanoit.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...