17.5.2014

Eduard Uspenski - Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä


Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä - Eduard Uspenski
(Krokodil Gena i jego druzja, 1966) 
Kuvittanut: G. Kalinovski
Otava, 2001
Kirjastosta lainattu

"Tiheässä tropiikin metsässä eli ja asusti hyvin merkillinen eläin."
kirjan ensimmäinen lause

Eduard Uspenski on tunnettu venäläinen lastenkirjailija, jonka tunnetuimpia hahmoja ovat Fedja-setä ja Krokotiili Gena. Luin tuossa pari vuotta sitten Uspenskin kirjan Fedja-setä, kissa ja koira, enkä voinut suorastaan sietää kirjaa, mutta koska tämäkin lukulistalla hillui, niin päätin antaa kirjailijalle uuden tilaisuuden. Koulussa ala-asteella oltiin myös ahkerasti Muksista laulettu, joten oli hienoa huomata, että tuo laulu perustui johonkin kirjaan. Tuo kummallinen pieni, karvainen ja isosilmäinen otus sai nimensä muksahdettuaan pöydältä alas.

Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä on nimensä mukaisesti kertomus ystävyydestä.
Viisikymmentävuotias Krokotiili Gena työskentelee eläintarhassa krokotiilina. Hän on kuitenkin yksinäinen ja pistää lehteen ilmoituksen, jossa haetaan ystävää. Muksis ja Ulla-tyttö vastaavat ilmoitukseen ja kolmikko ystävystyy. Muutama muukin vastaan hieman myöhemmin ilmoitukseen, mutta Krokotiili Gena ei enää tarvitse lisää ystäviä. He kolme tutustuttavat muutamat hakijat toisiinsa ja saavat ajatuksen perustaa Ystävien talon Krokotiili Genan luokse tarkoituksena auttaa muitakin ystäviä kaipaavia. Ystävien tarpeessa olevia riittää paljon ja Krokotiili Gena yhdessä muiden kanssa keksii vielä paremman ratkaisun; He päättävät rakentaa ihan erillisen Ystävien talon, jotta Krokotiili Gena saisi asua omassa talossaan rauhassa.

Krokotiili Gena, Muksis ja Ulla

Ihan aluksi on hankittava rakennuslupa ja tarvikkeet. Seuraa naurettava käynti tiiliasiantuntija Ivan Ivanovitshin luona. Miehen luona on kaksi aivan samankokoista paperikasaa, joissa toisessa lukee 'kyllä' ja toisessa 'ei'. Ivan Ivanovitsh kun ei saa antaa liian helppoa tai toisaalta myöskään tiukkapipoista kuvaa itsestään, niin joka toinen pyyntö hylätään ja joka toinen hyväksytään. Liekö tämä pientä ivailua byrokratiaa kohtaan. Viisaan krokotiili Genan avulla sopiva määrä tarvikkeita toimitetaan oikeaan paikkaan ja rakentaminen voi alkaa. Tätä urakkaa hankaloittamassa heillä on ilkeä Isokomero, joka kerää pahaa, sillä hän haluaa kuuluisaksi.

Olen niin helpottunut, että kirja osoittautui paljon paremmaksi kuin Fedja-setä, kissa ja koira. Eihän tämä nyt pitkä kirja muutenkaan ole, mutta mielumminhan sitä hyviä lukee - oli ne sitten minkä mittaisia vain. Kirjassa oli paljon hauskoja tapahtumia ja Muksisksesta tuli heti suosikkini, vaikka sitä se jo taisi olla kauan ennen kirjan ensimmäisen sivun avaamista. Jäin vain miettimään miksen siis edellisestä Uspenskin kirjasta pitänyt. Voiko kirjailijan aika samantyyliset kirjat olla kuitenkin niin erilaisia? Näköjään voi.

Tähtiä:
4 kommenttia:

  1. Tämä on tosi kiva myös äänikirjani. Lapseni lemppareita!

    VastaaPoista
  2. Krokotilli Gena on hyvä ja toimii lapsille, mutta vielä enemmän meillä on pidetty Fedja-sedästä.Siitä on jäänyt myös sanontoja elämään. Arviostasi muistui hyvin mieleen tämäkin kirja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...