26.1.2014

Alice Munro - Kerjäläistyttö


Kerjäläistyttö - Alice Munro
(The Beggar Maid, 1977
Kanadassa Who Do You Think You Are?)
Tammi, 1985
Kannen suunnittelu: Laura Lyytinen
Omasta hyllystä

"Ruhtinaallinen selkäsauna."
kirjan ensimmäinen lause

Pitihän sitä tuoreen Nobel -voittajan romaani lukea läpi ja lukulistalla tämä on jo sitä ennen odottanut.

Rose asuu sekatavakaupan takahuoneessa isänsä ja ahdasmielisen äitinpuolensa kanssa. Kotiolojaan hän pakenee yliopistoon, jossa tapaa herrasmieheltä vaikuttavan ja rakkauttaan vakuuttavan miehen, jonka kanssa Rose ajattelee hankalan alun jälkeen aloittavan yhteiselon. Hän ei ole aivan varma omista tunteistaan, muttei anna sen häiritä.

Kirjassa muodostuu pienistä pätkistä, ikään kuin ohileikkauksista Rosen elämästä. Sen sijaan, että kaikki olisi olleet jotenkin irrallisia ja omia tarinoitaan, käsitin kaikki yhdeksi ja samaksi tarinaksi. Lukujen välille saattoi aukkoja jäädä, joiden väliin jääneistä asioista kaikkea ei kerrottu, mutta sekään ei haitannut tarinan jatkumista tai tehnyt siitä mitenkään töyssähtelevää.

Flo toi vastapainoa kiltille Roselle, jonka kilttteys alkoi tosin myös rakoilemaan. Rosen lapsuus tuntui ahdistavalta, sillä hän juuri otti paljon yhteen kärttyisän äitipuolensa Flon kanssa, joka ei päättynyt tietenkään hyvin. Isä tuntui aikalailla olevan tossun alla siinä liitossa. Hän ei puolustanut juurikaan tytärtään, vaan totteli lähes kaikkea mitä Flo enemmän tai vähemmän vihjasi hänen tehdä. Hyvin ankeat kotiolot. En pitänyt Flosta, mutta en myöskään osannut löytää juurikaan yhtäläisyyksiä Roseenkaan, joten en tuntenut mitään erityisesti sympatiaa häntäkään kohtaan. Ehkä tarkoitus olikin vain kurkistaa hetkittäin jonkun toisen elämään ja kenties oppia hänestä jotain. Kyseessähän oli aivan tavallisia ihmisiä ja heidän valintojaan elämässä.

Rose pakenee kotioloja yliopistoon, joka on häneltä rohkeasti tehty. Hän pääsee pois tukehduttavasta ilmapiiristä ja aloittee elämää omillaan. Hauskaa muuten, että Rose oli kunnon lukutoukka. Kävi kirjastosta lainaamassa kirjoja kuten Venetsian kauppias, Kaksi kaupunkia, Macbeth - ja tietenkään Flo ei ymmärtänyt kirjojen päälle vaan lähinnä ivaili ja lausui nimet aivan väärin.

Ylipäätään kirjassa oli surumielinen tunnelma ja vaikka Rosella näyttäisi hyvin menevän, niin silti en muista tunteneeni kauheasti iloa lukiessani. Jonkinlainen 'synkkä pilvi' tuntui leijailevan Rosen yläpuolella, sellaisena minä sen ainakin koin. Ymmärrän kirjan nimen tulevan yhdestä luvusta, mutta en ihan hahmottanut, miten se kuvaa koko kirjaa. Hieman siis harhaanjohtava nimi mielestäni. Tuo Who do you think you are, olisi taas kuvannut paljon paremmin kirjaa, sillä kysehän on Rosen erilaisista elämävaiheista, joissa hän myös etsii itseään ja paikkaansa elämässä.

Tämä oli siis ensimmäinen Munrolta lukemani kirja ja hieman epäröiden sanon voivani joskus hänen toisiinkin teoksiinsa tarttua.

Kirjalla on kaunis kansi, jollain tavalla vanhanajantyylinen. Ja kansien tekijä on muuten myös taiteillut toiset hienot kannet John Irvingin Oman elämänsä sankariin!

Tähtiä: ½


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...