5.10.2013

Juha Itkonen - Anna minun rakastaa enemmän

Anna minun rakastaa enemmän - Juha Itkonen
Teos, 2005
Graafinen suunnittelu: Janne Uotila/ Neo-Geo
Omasta hyllystä

"Keittiöstä puuttuu ikkuna."
kirjan ensimmäinen lause

Ei lupaavasti alkanut tämä Projekti 12, kun viime kuussa piti tämäkin kirja olla jo luettu. Aloitin tämän kyllä jo hyvissä ajoin, mutta lukeminen tökki sen verran, että eteneminen olikin hyvin hidasta. Ja toinen hyvä selitys on se, että en ole muutenkaan viime kuussa ehtinyt lukea niin paljon kuin yleensä. Toivottavasti tilanne muuttuu.

Kirjan kertojaääninä toimivat Suomen suurimman rocktähden Summer Marplen, oikealta nimeltään Suvi Vaahteran, äiti ja entinen poikaystävä. Molemmat heistä valottavat vähitellen elämäänsä ja suhdettaan Suviin. Kirjassa ei siis ole mitään järin suurta juonta, vaan pikemminkin pienistä palasista - hetkistä - muodostuva kokonaisuus. Kertoja vaihtuu melkeinpä jokaisen luvun kohdalla, mutta silti lukijan on helppo erottaa kumman (äiti vai poikaystävä) näkökulmasta tarinaa kerrotaan, vaikka sitä ei suoraan mainitakaan. Pidin paljon tästä kertojan vaihtelusta, sillä tällä tavalla kirja sai enemmän syvyyttä ja pääsi tutkailemaan asiaa parista eri näkökulmasta. Se olikin kirjan parasta antia ja pelastusrengas juonettomuudesta selvitäkseen. Ihmissuhteet kun ovat hyvin mielenkiintoinen asia.

Eniten lukemista taisi tökkiä juuri tuo juonettomuus ja vaikka koko ajan paljastui uusia asioita henkilöiden yhteisestä historiasta, tuntui ettei eteenpäin päästy ollenkaan - ja näin jälkeenpäin ajateltuna, no ei sitä tosiaan mihinkään päästy. Koko kirja perustui takautumiin. Olisikohan lukukokemus muuttunut parempaan, jos kirja olisikin kirjoitettu kronologisessa järjestyksessä? Sitä voi aina miettiä, mutta helpottanut se ainakin olisi.

Sinnikkyys ei päästänyt lopettamaan kirjaa kesken ja jos tarkastellaan pelkkää kieltä, niin kauniita lauseitahan ja sanoja kirjassa on, mutta ne eivät kaikkea voi pelastaa. Romaani saattoi hetkellisesti koskettaa tai herättää tunteita, mutta jos musiikkimaailma ei laisinkaan kiinnosta, niin kirja saattaa jäädä hyvinkin etäiseksi.

Tähtiä: ½
  

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja saattaa tosiaan vaatia jonkinlaista kiinnostusta musiikkimaailmaan. Minut Anna minun rakastaa enemmän puolestaan vetäisi mukaansa täysillä ja luin sen ennätysajassa. Kirja ns. osui ja upposi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minun musiikintuntemukseni rajoittuu melkeinpä tuohon radion kuunteluun - ei mitään sen ihmeellisenpää, mutta hyvä että joku on kirjasta nauttinut, vaikka se en ollut minä.

   Poista
 2. Minäkkään en ihan hirveästi tälle lämmennyt - musiikki ei kiinnosta ja tajusin jo heti takaumiin liittyvän jujun. Tympäisi koko teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisinkin lukea arvostelusi kirjasta ja siinä vaiheessa kaduin entistä enemmän, että kirjan olin ehtinyt jo aloittaa. No, tulipahan luettua.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...