19.7.2016

Vanhoja moderneja vampyyritarinoita


Ne ketkä luulivat löytävänsä listalta Twilightin kaltaisia kirjoja, voivat huokaista pettymyksestä tai helpotuksesta. Ihan miten vain. Alla olevat kirjat on kirjoitettu 1819-1954 luvulla ja jokainen on omalla tavallaan uraauurtava teos vampyyri- ja kauhugenressä. Kirjat on luettu silmällä pitäen Hämärän jälkeen -haastetta.


Vampyyri

John Polidorin Vampyyri on ensimmäinen moderni vampyyrikertomus, tarina verenhimoisesta lordi Ruthvenista. Vampyyrejä on ennenkin ollut kirjallisuudessa, mutta kyse on ollut pääasiassa maatyöläisistä, jotka palasivat kuolleista puraisemaan lampaita, lehmiä ja sukulaisiaan. Byronin henkilääkärinäkin toiminut Polidori esitteli kuitenkin ensimmäisenä viettelevän aristokraattivampyyrin kalpeine kasvoineen. "Matka lordi Ruthvenista kreivi Draculaan on vain lepakon siiven heilahdus--".

Vampyyri oli kauhukertomuskilpailun sivutuote, jonka Byron, Shelley, Mary Godwin ja tri John Polidor järjestivät Genevejärven huvilalla 1816. Frankenstein sai alkunsa samassa paikassa. Alle sadan sivun mittainen minikirja on taskuun sopivaa kokoa, mutta pienuudessaankin vaikuttavaa luettavaa. Seurapiireissä suosittu salaperäinen lordi Ruthvenista saa siveätkin neidit käyttäytymään sopimattomasti ja lukija aavistaa kaiken menevän kohti tuhoa. Onnellista loppua ei ole luvassa.


Carmilla

Carmilla on Sheridan Le Fanun tunnetuin kertomus, joka on vaikuttanut suuresti sekin myöhempään vampyyrikirjallisuuteen, kuten Bram Stokerin Draculaan. Esipuheen mukaan Carmilla on oppikirjaesimerkki klassisesta goottilaisesta kauhunovellista, siinä nuori neito joutuu vampyyrinaisen lumoihin. Jännitys rakentuu hienovaraisesti, lukija tietää asioiden oikean laidan ennen kirjan henkilöitä.

Tästä on tehty myös elokuvasovituksia kuuluisimpana Carl Dreyerin mukaelma Vampyr (1932). Siitä on kuitenkin poistettu kirjan sisältämät - yllättävän avoimet - viittaukset naisten väliseen rakkauteen. Carmilla on erittäin mainio ja hyvin kirjoitettu novelli.

Se oli kuin rakastajan kiihkeyttä; se sai minut nolostumaan, se oli vastenmielistä mutta silti vastustamatonta. Hekumallisin silmin hän veti minut lähelleen ja hänen kuumat huulensa vaelsivat poskeani pitkin, ja hän kuiskasi melkein nyyhkyttäen: "Sinä olet minun, ja me olemme yhtä ikuisesti."


Olen legenda

Robert Neville on maailman viimeinen ihminen, sillä koko muu ihmiskunta on muuttunut vampyyreiksi. Tässä hirviöiden kansoittamassa maailmassa Neville ei kuitenkaan ole avuton, sillä yöt hän on turvassa linnoitetussa talossaan ja päivisin hän armottomasti saalistaa ja tappaa vampyyreita yrittäen samalla löytää selitystä vampyyrien olemassaololle. Mutta kuinka pitkään yksinäinen mies voi selvitä maailmassa, jossa elää pelkkiä hirviöitä? Vai onko hän sittenkään niin yksin kuin kuvittelee? Takakansi

Olen leganda on scifin ja kauhun klassikkoteos, jota on luonnehdittu tärkeimmäksi vampyyriromaaniksi Stokerin Draculan jälkeen. Samalla kirja on voimakas kuvaus äärimmäisestä yksinäisyydestä ja turhautumisesta. Zombi-apokalypsitarinoiden lajityyppi on Richard Mathesonin kirjan myötä saanut alkunsa.

"Ei punasilmäisiä hirviöitä vaanimassa nukkuvien neitojen yllä, ei lepakoita räpyttelemässä ikkunoiden takana, ei mitään yliluonnollista. Vampyyri oli tosiasia, tarinaa ei vain ollut kerrottu oikein"

Kirjassa vampyyrit eivät ole tarunhohtoisia olentoja tai seksikkäitä miehiä nuorten naisten kimpussa. Aiemmat uskomukset on heitettävä romukoppaan, sillä tämän tarinan vampyyreille on olemassa tieteelliset syynsä. Kirjasta on tehty (tietenkin) elokuvasovituksia ja viimeksi tehdyssä pääosassa on Will Smith.

Aiheeseen sopiva kirjanmerkki :D
_______

John Polidori - Vampyyri
(The Vampyre and Other Tales of the Macabre, 1819)
Faros, 2005
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Sheridan Le Fanu - Carmilla ja muita kauhukertomuksia
(The House by the Chuchyard, 1863)
Savukeidas, 2012
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Richard Matheson - Olen legenda
(I Am Legend, 1954)
Vaskikirjat, 20
Kansikuva: Jarno Kantelinen
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti