19.2.2016

Ystävänpäivän lukumaratonilla luettu - vapaudesta vampyyreihin


Olin mukana ystävänpäivän lukumaratonilla jo toista kertaa suurimmaksi osaksi siitä syystä, että paisuva keskeneräisten kirjojen pino oli pakko saada pienemmäksi ja pikalainat palautettua ajallaan kirjastoon. Tehtävä suoritettu! Kolme kirjaa sain maratonin aikana luettua loppuun ja muissakin edistyin ennakoitua enemmän. Nuo kolme kirjaa ovat Jonathan Franzenin Vapaus-romaani, Scott Snyderin Amerikan vampyyri-sarjakuva ja Bram Stokerin Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia -novellikokoelma.

Alla pienet lyhytarviot kirjoista:



"Walter Berglundia koskevat uutiset jäivät paikallisessa lehdistössä vaille huomiota - hän ja Patty olivat muuttaneet Washingtoniin kaksi vuotta aiemmin eivätkä merkinneet Saint Paulille enää mitään - mutta Ramsey Hillin alueen koulutettu väki ei ollut kotikaupungilleen niin uskollisia, ettei olisi lukenut New York Timsia."
kirjan alku

Patty ja Walter Berglund ovat vanhan St. Paulin idyllisen kaupunginosan edelläkävijöitä: vanhan kunnostajia, kierrättäjiä, tunnollisia ja lapsilleen omistautuneita vanhempia. Patty on kotiäiti, sosiaalisen kanssakäymisen mestari, joka pitää huolta sekä perheestä, naapurustosta että ystävyyssuhteista. Walter on ympäristökysymyksiin erikoistunut juristi, intohimoinen työmatkapyöräilijä ja täydellinen perheenisä.

Mutta jotain on tapahtumassa. Miksi Berglundien teini-ikäinen poika muuttaa kotoaan naapuriin, perheeseen jonka kanssa hänen vanhempiensa välit ovat kokonaan tulehtuneet? Miksi Walter on siirtynyt töihin isoon energiayhtiöön? Miksi särmikäs rocktähti Richard Katz, Walterin opiskelukaveri, idoli ja kilpailija, onkin taas mukana kuvassa? Ja ennen kaikkea: mitä on tapahtunut Pattylle? Miksi valoisa ja aurinkoinen Patty on vaivaannuttavan tuohtunut ja katkera? Takakansi

Vapaudesta oli vaikea saada otetta se ns. luiskahti käsistä. Alkuun en siis lämmennyt, mutta pidemmälle edetessä sain juonenpäästä kiinni ja jopa tykkäsin. Kunpa lukeminen ei silti olisi ollut niin hakalaa, olisin muuten tykännyt tästä todella paljon, sillä keitoksen raaka-aineet olivat loistavat: perhe, ihmissuhteet, draama, hyvä tarinankuljetus... Yhteen pötköön kirja pitää melkeinpä lukea, jos mielii ajantasalla pysyä. Minulla oli liian pitkiä taukoja, jolloin henkilöitä ei enää muistanut ja osa tapahtumista haihtunut mielestä. Syytän tästä muita kiinnostavampia kirjojen joiden takia Vapaus joutui häpeällisen monta kertaa lukupinon alimmaiseksi - oli se sitten syystä tai syyttä.

Viime vuonna ilmestynyt Purity kiinnostaa, vaikka jonkinlainen kynnys tässä tulikin tarttua Franzeniin uudestaan.



Skinner Sweet on ovela, häikäilemätön ja karski kuin kalkkarokäärme. Tavallisen häijyssä olomuodossaan hän maineeltaan kavala, mutta ensimmäisenä Amerikan kamaralla luotuna vampyyrina hän on ennen kaikkea muuta kuin tavanomainen yön kulkija. Vahvempi ja hurjempi auringosta voimaa saava Sweet on ensimmäinen uuden aallon verenimijä: Amerikan vampyyri.

Neljäkymmentäviisi vuotta haudasta nousunsa jälkeen Sweet löytää itsensä 1920-luvun Los Angelesista, missä Hollywoodin kirkkaat valot vetävät nuoria ja kauniita puoleensa magneetin lailla. Pelissä ei kuitenkaan ole pelkästään ihmisten ahneus, kuten nuori elokuvatähteydestä haaveileva näyttelijätär Pearl Jones saa pian karvaasti kokea. Unikuvien muuttuessa veriseksi painajaiseksi ainoan mahdollisuuden hengissä selviämiseen ja avaimet kostoon tarjoaa kukapa muu kuin Skinner Sweet. Takakansi

Järisyttävän hienot kannet albumilla on, sisältö taasen oli hivenen liian raju ja toimintapainotteinen makuuni. Snyderiltä hieno ajatus lähteä kehittämään vampyyrejä eteenpäin, niin että heillä onkin vähän kehittyneemmät taidot.

Amerikan Vampyyri



"Ajomatkamme alussa aurinko paistoi kirkkaasti Munchenin 
yllä ja ilma ympärillämme tulvehti alkukesän kepeää riemua."
kirjan alku

Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia ilmestyi postuumisti ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Kirjassa on yhdeksän novellia, jotka Bram Stoker itse kokosi yhteen. Kokoelman niminovelli Draculan vieras oli ilmeisesti alunperin osa kuuluisaa Dracula-romaania, mutta jätettiin pois, jottei tarina venyisi liian pitkäksi. Muut tarinat ovat alkujaan julkaistu aikakausilehdissä.

Novellien edellyttämässä lyhyessä ajassa Stoker onnistuu luomaan odottavan tunnelman ja saamaan tarinoihinsa yliluonnollisuuden tunnun. Niissä on yllättäviä loppuja, jotka eivät aina mene lukijan odotusten mukaan. Novelli saattaa vaikuttaa liikkuvan pahaenteisesti huonoon suuntaan, mutta lopulta ne saavat hymyilemään, kun selviää ettei kyse olekaan mistään niin järkyttävästä kuin on alussa julmasti vihjailtu. Esipuheen mukaan Stoker juuri myös leikittelee goottilaisen kauhun tyypillisillä piirteillä siten, että tapahtumat osoittautuvatkin ihan järkeenkäyviksi.

Kansien sisään kätkeytyy siis monenlaisia novelleja, eivätkä kaikki suoranaisesti kauhua ole, mutta jännittäviä toki. Esim. Tuomarin talossa tutustumme matematiikkaa opiskelevaan nuorukaiseen, joka ei usko yliluonnollisiin selityksiin, kunnes alkaakin pikkuhiljaa nähdä kaikenlaista... Suosikkinovelleiksi nousi karmiva Squaw, jossa lyhyesti sanottuna tulee ilmi, että kissan kosto on kamala ja tuskainen sekä Mustalaisenennustus, jossa herkkäuskoisuus saa vallan.


Muita postauksiani:
Bram Stoker - Dracula
_______

Jonathan Franzen - Vapaus
(Freedom, 2010)
Siltala, 2013
Kansi: Harvey Macaulay / Imperiet
Omasta hyllystä
Tähtiä: ½

Scott Snyder - Amerikan vampyyri
Tarina: Scott Snyder, Stephen King
Kuvitus: Rafael Albuquerque
(American Vampire 1-5, 2010)
Egmont, 2011
Kirjastosta lainattu
Hämärän jälkeen -lukuhaaste
Tähtiä: ½

Bram Stoker - Draculan vieras - ja muita kauhukertomuksia
(Dracula's Guest and Other Weird Stories, 1914)
Tammi, 2012
Kansi: Markko Taina
Kannen kuva: Don Farrall / Getty Images 
Kirjastosta lainattu
Hämärän jälkeen -lukuhaaste
Tähtiä:

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut Scott Snyderilta muutaman Batman-tarinan ja hänen tyylinsä on todella hurja ja raju - oikein selkäpiitä karmi, kun luin esimerkiksi Kuolema kulkee perheessä-sarjakuvaa. Saattaa olla, että jossain vaiheessa tutustun myös Amerikan vampyyriin.

    Omistan itse tuon Draculan vieraan, mutten ole lukenut sitä vielä - voisi jossain vaiheessa tarttua siihenkin. Vaikuttaa siltä, että Stoker on harrastanut samaa kuin ystävänsä sir Conan Doyle dekkareissaan: annetaan ymmärtää, että nyt saattaa kyse olla jostain pahaenteisestä, mutta lopputulos osoittautuukin melko tavanomaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä voisitkin sitten tykätä Amerikan vampyyrista :) Draculan vieras oli mukava kauhunovellien kokoelma varsinkin kun en lue kauhua ihan hirveästi. Novellit eivätkä myöskään noudattaneet samaa kaavaa, joten sekin oli kiva.

      Poista
  2. Squaw oli yksi minunkin suosikeistani! Tuli mieleen Edgar Allan Poen Musta kissa -novelli ja vanhat italialaiset kauhuleffat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Squaw oli kyllä aika karmaiseva, mutta paha sentään sai palkkansa. Edgar Allan Poeta olen lukenut, mutta en varmaan juuri tuota Musta kissaa - tai ainakaan en saa sitä päähäni.

      Poista