14.2.2016

Joe Kubert - Yossel: 19 huhtikuuta 1943


"Minä kuolen tänne."
kirjan alku

Hänen nimensä on Yossel. Johonkin toiseen aikaan jossakin toisessa paikassa tästä 15-vuotiaasta pojasta olisi voinut tulla suuri taiteilija. Mutta natsien miehittämässä Puolassa toisen maailmansodan pyörteissä juutalainen Yossel on untermensch ja siksi vailla oikeuksia – ja tulevaisuutta. Natsien takavarikoidessa hänen kotinsa ja pakottaessa hänen perheensä muuttamaan Varsovan geton täyteen sullottuihin kerrostaloihin Yosselin taiteellisia lahjoja uhkaa kehtokuolema. Sen sijaan hänen perheensä hirvittävät kärsimykset, geton kammottavat olosuhteet ja yhä barbaarisemmaksi käyvä kohtelu inspiroivat häntä.

Yossel: 19. huhtikuuta 1943 on hänen tarinansa, joka on kerrottu hänen luonnostensa avulla. Se on kiehtova tarina yhä hirvittävämmistä kauhuista kertojana taitelija, jonka sielu pakottaa hänet todistamaan tapahtumia taiteensa kautta. Tarina on myös mieltäylentävä. Se näyttää lukijalle, miten ihmiset, joilta on otettu pois kaikki, nousevat olemassaolonsa kauhusta ja nöyryytyksestä piittaamatta ihmisyytensä ja uhmansa viimeisenä osoituksena kapinaan sortajiaan vastaan, aloittaen vuoden 1943 kansannousun Varsovan getossa. Takakansi


Joe Kubert kertoo albumin johdannossa kuinka hänelle perheineen myönnettiin viimein lupa tulla Amerikkaan, jossa Kubert kasvoikin ja alkoi piirtää heti, kun sai kynän käteensä. Sarjakuvan avulla taitelija miettii, mitä jos he olisivatkin jääneet Puolaan? "Olen ollut onnekas. Muutamina viime vuosina olen pohtinut, mitä olisi tapahtunut, jos vanhempani eivät olisi päättäneet lähteä Amerikkaan vuonna 1926. -- kotikaupungissamme Yzeranissa tapahtui kamalia. Massamurhia. Miehiä, naisia ja lapsia teurastettiin kaduille. -- Jos vanhempani eivät olisi lähteneet Amerikkaan, olisimme jääneet sen kurimuksen pyörteisiin ja kadonneet miljoonien muiden mukana." Albumi on fiktio, joka perustuu tositapahtumiin.

Sarjakuvassa on käytetty hyvin erikoista, vähän nähtyä, tyyliä, jolloin tunnelmakin on hyvin erilainen verrattuna tussattuihin ja nelivärisiin albumeihin. Kubert halusi piirrosten huokuvan välittömyyttä ja se tunne kuvista tuleekin. Mielenkiintoista olisi voinut olla lukea tätä ja sitten tästä 'valmiiksi' tehtyä versiota vierekkäin. Vertailla tunnelmia ja tuntemuksia. Tykästyin kovasti kuitenkin tähän ratkaisuun, se tukee loistavasti tarinaa. Kuvat ovat viimeistelemättömiä ja niissä on rosoa. Lyijynäluonnokset luovat autenttisuuden tuntua, ideana oli saada kuvat tuntumaan siltä kuin Yossel ne olisi voinut raapustaa pitkin matkaa.

Synkkä tarina, eikä näistä aiheista voi kovin paljon iloa repiä. Jonkinlaista valoa tarinassa silti pilkahti. Vaikuttava kertomus varsinkin kun sen taustat tiesi. Yossel: 19 huhtikuuta 1943 on voittanut myös Pulitzer-palkinnon.

_______

Joe Kubert - Yossel: 19 huhtikuuta 1943
(Yossel, 2003)
RW Kustannus, 2015
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti