17.1.2016

Katsaus kirjavuoteen 2015


Joitain viikkoja on jo menty vuotta 2016, joten eiköhän nyt olisi korkea aika tehdä katsaus Hurjan Hassun Lukijan kirjavuoteen 2015. Alla siis jälleen massiivinen pläjäys tilastoja ja listoja. Onnittelut sille, joka loppuun asti jaksaa lukea :D




Hetken jo luulin lukeneeni tasan tarkkaan saman määrän kirjoja kuin edellisvuonna, mutta listalta oli yksi kirja jäänyt huolimattomuuttani pois, joten pistin sen yhden kirjan verran paremmaksi. Ensimmäistä kertaa laskin lukemani sivut (42 526).

Viime vuosiin jos vertaa, niin huomaa kuinka romaanit alkavat kasvattaa tasaiseen tahtiin osuuttaan, mikä suurimmaksi osaksi johtuu siitä, etten ole nyt niin paljon kuvakirjoja lukenut. Muut genret tuntuvat olevan aika vakio. Näytelmiä en häpeäkseni lukenut yhtään. Hups. Tänä vuonna teen parannuksen.

Kotimaista kirjallisuutta luen edellen paljon vähemmän kuin ulkomaalaista, se ei mihinkään ole muuttunut. Luin myös saman verran kuin edellisvuonna oman hyllyn kirjoja, mutta yksi tämän vuoden tavoitteita olisi lukea niitä rutkasti enemmän. Se projekti onkin lähtenyt loistavasti käyntiin, mutta katsotaan nyt.

Kuvakaappaus / Goodreads

Kuvakaappaus / Goodreads

Tuo lyhyin kirja, ei kyllä pidä ihan paikkaansa, sillä lukemani lastenkirjat ovat olleet lyhyempiä, mutta niitä kaikkia en Goodreadsiin ole merkinnyt, kun niitä ei ole sieltä löytynyt.



Eniten tuli luettua jälleen joulukuussa (joulun lastenkirjat lienevät siihen suurin syy) ja hiljaisinta oli marraskuussa. Suhteellisen tasainen tahti on muuten ollut noita kahta edellä mainittua piikkiä lukuunottamatta.

Naiskirjailijat ovat hivuttautuneet jo ihan mieskirjailijoiden rinnalle, mikä oli yllätys. Uudet valloitetut maat olivat Jugoslavia (Tea Obreht - Tiikerin vaimo), Libya (Tony Mitton - Lumikarhu löytää ystävän) ja Nigeria (Chimamanda Ngozi Adichie - Purppuranpunainen hibiskus). Ei mitenkään eityisen paljon taaskaan uusia valloituksia, mutta mikäs kiire tässä olisi. Nobel-projekti edistyi myös kolmella: Salvatore Quasimodo - Ja äkkiä on ilta, Octavio Paz - Aurinkokivi ja John Galsworthy - Omenapuu.




Vuonna 2015 järjestin ensimmäisen lukuhaasteeni, joka kylläkin päättyi vasta tämän vuoden puolella, mutta muuten osallistuin taas viiteen muiden järjestämiin lukuhaasteisiin. Tänä vuonna olen ehtinyt jo useampaan ilmottautua. Viime vuoden lopussa ehdin tehdä TBR-listan Mount Everestille, tällä hetkellä se on ainakin toiminut suurena motivaattorina oman hyllyn kirjojen lukemiselle, sillä vuorelle kiipeäminen on ollut hauskaa. Kohta ensimmäinen etappi on saavutettu! Lisäksi Ruokaa romaaneista ja TTT-postaussarja porskuttaa eteenpäin omalla vauhdillaan.


Vuonna 2014 luin 7 uutuutta ja siitä eteenpäin olen tietoisesti lukenut uutuuksia enemmän, mikä on ollut ihan hyvä päätös, sillä monet alla olevalla 'Vuoden parhaat' -listalla ovat viime vuonna ilmestyneitä teoksia. Kirjojen kesken jättäminen ei ole enää mikään ongelma ja se on lisännyt lukuintoa, kun ei tarvitse jumittaa epäkiinnostavien kirjojen parissa, kun keksisi kymmenen parempaa tapaa viettää aikaa.

Vuoden parhaat


Dekkari
Blake Crouch - Wayward Pines: Ei pakotietä


Trilogia
Anne B. Ragde - Berliininpoppelit


Ulkomaisen mieskirjailijan teos


Ulkomaisen naiskirjailijan teos
Gallay - Rakkaus on saari

Kotimaisen mieskirjailijan teos


Kotimaisen naiskirjailijan teos
 Tiina Raevaara - Yö ei saa tulla


Lastenkirja
 

Sarjakuva  


Yllättäjä 
Terry & Neil Gaiman - Hyviä enteitä

 
Pettymys
H. P. Lovecraft - Hulluuden vuorilla


Kaunein kansi 
Laura Lindstedt - Oneiron



Loput mainitsemisen arvoiset



Suosituimmat tekstit
(koko blogihistorian aikana)

Michael Cunningham - Lumikuningatar (+satu)
Mika Waltari - Kuka murhasi rouva Skrofin?
Leena Lehtolainen - Kun luulit unohtaneesi
Agatha Christie 125 vuotta -lukuhaaste
Janssonin Kirjakiusaus -haastematka: Laiva saapui satamaan


Teatteri
Onnellisuuden tasavalta
Olipa kerran minä (postaus tulossa)


Ja miten kävi viime vuoden lukusuunnitelmien kanssa. Ei niin hyvin. Itseasiassa muistin ne vasta nyt selaillessani edellisvuoden tilastoa. Hehe. Shakespearea luin pyören nollan verran ja kirjaston lainoja monta kertaa enemmän kuin omasta hyllystä. Kaunokirjallisen Maailmanvalloitus sekä Nobel-kirjailijoiden lukeminen edistyy hitaasti. Onnistuin kuitenkin viime vuonna lukemaan todella hienoja kirjoja ja aktiivisesti olen ollut haasteissa mukana, joten ei kaikki suunnitelmat ihan metsään menneet.

Uuden vuoden lupaukset 2016
  • luen enemmän oman hyllyn kirjoja
  • luen mitä milloinkin huvittaa 
  • jätän tylsät kesken
  • innostun lisää sarjakuvista



Muita postauksiani:
Kirjatilasto 2014
Kirjatilasto 2013














6 kommenttia:

  1. Ihana teksti taulukoineen. Ostin tänään Shaun Tanin. Rakkaus on saari on minunkin lukupinossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Ulla :) Olen yrittänyt Shaun Tanin kirjoja lähinnä kirjastosta katsella, mutta ei tunnu löytyvän.

      Poista
  2. Huh, mitkä tilastot olet jaksanut vetäistä tänne. :) Blacksad-sarjakuvat ja Radgen poppeli-trilogia pitäisi kyllä minunkin saada luettua, kun niitä kehutaan siellä sun täällä. Gallayn kirjassa on upea kansi! Ja ihanaa, että tykkäsit Shaun Tanin kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden väsääminen on niin hauskaa, vaikka onkin aikaavievää puuhaa. Suosittelen Blacksadiä ja Berliininpoppeleita, ehdottomasti! Shaun Tanista olisi varmasti tulossa uusi lemppari, jos lisää pääsisi lukemaan :D

      Poista
  3. Aivan huikea yhteenveto, vau! Tänä vuonna on pakko lukea tuo Radgen trilogia :)

    VastaaPoista