6.12.2014

Susan Donnell - Pocahontas

Pocahontas - intiaaniprinsessa - Susan Donnell
(Pocahontas, 1991)
WSOY, 1996
Päällyksen kuva: Jellybean Photographic Services
Geri Bauer Photographics, Inc
Omasta hyllystä

"John, katsohan!"
kirjan ensimmäinen lause

Parhaiten Pocahontas varmaan tunnetaan Disneyn tekemänä piirrettynä elokuvana. Pocahontas on siis 1500-luvun lopulla syntynyt oikea henkilö, joka auttoi siirtolaisia perustamaan ensimmäisen englantilaisen siirtokunnan. Englannissa on myös Pocahontasin muistopatsas. Kirjan takakannen mukaan Susan Donnell on Pocahontasin jälkeläinen 14.polvessa, joten luultavasti hän tietää mistä kirjoittaa.

Amerikan rannikolla 1600-luvun alussa englantilaiset nousevat maihin tutkimaan Uutta Maailmaa. Yhteentörmäys läheisen intiaaniheimon kanssa on väistämätön, sillä siirtolaiset tarvitsevat ennen pitkään mm ruokaa. Intiaaniheimon päällikköä taas kiehtoo siirtolaisten aseet. Yksi siirtolaisista on John Smith, joka onnenpotkukseen tutustuu intiaaniheimon päällikön tyttäreen Pocahontasiin, joka on kiinnostuneena tullut katsomaan ja tutustumaan siirtolaisiin, joihin hänen isänsä suhtautuu erittäin varauksella. Pocahontas oppii nopeasti uuden kielen kommunikaation helppottamiseksi ja on myös kiinnostunut siirtolaisten tavoista. Intiaaneilla olikin erinomainen muisti, sillä viestejä piti pystyä lähettämään eri heimojen välillä pitkänkin matkan päähän.

Pocahontasin avulla jonkinlainen rauha saadaan säilytettyä näiden kahden ihmisjoukon välillä, vaikka se ei todellakaan ole helppoa. Asioita hankaloittaa Pocahontasin ja Smithin välinen suhde, jonka he yrittävät pitää muilta salassa, sillä se saisi intiaanipäällikon raivostumaan lopullisesti. Smith onkin vähällä joutua surmatuksi, mutta Pocahontas pelastaa hänet (kaikki piirretyn nähneet varmasti muistavat legendaarisen kohdan, jossa Pocahontas heittäytyy Smithin päälle sanoen, että hänetkin pitää siinä tapauksessa surmata). Ah sitä rakkautta.

Niin kuin voi hyvin olettaa, ei kirja vastaa juurikaan piirrettyä elokuvaa muilta osin. John Smith esimerkiksi ei mikään puhdas pulmunen ole, sillä hänellä on koko ajan suunnitelmanaan ryöstää Pocahontasin heimon kullat ja aarteet ja tätä varten hän miettii suunnitelmaa. Rakkauttaan hän myöskin Pocahontasille vannoo, mutta palatessaan joksikin aikaa Lontooseen hän käy huoletta muissa naisissa, mutta rakastaa silti mielestään vain Pocahontasta. Joo, todellinen herrasmies ja unelmien vävypoika. Epäilyttävintä tässä kaikessa on se, että Pocahontas oli vasta 12-vuotias, kun hän Smithin tapasi ja mies oli kuitenkin jo lähempänä kolmeakymmentä... Aikamoista. Tämän faktan sivuutin aika nopeasti lukiessa, sillä muuten olisi voinut tulla vähän likainen olo tulevia intiimejä kohtauksia lukiessa.

Pocahontaskin on omalla tahollaan vaikessa tilanteessa, sillä hänen isänsä haluaa lemmikkityttärensä menevän naimisiin toisen heimon miehen, Kocoumin, kanssa ylläpitääkseen hyviä suhteita miehen heimoon. Pocahontasilla on vain Smith mielessä, muttei tiedä kaiken tapahtuneen jälkeen uskaltaako enää testata isänsä kärsivällisyyttä.

Päällikön tyttärenä ja isänsä lempilapsena Pocahontas sai erityishuomiota ja häneltä myöskin odotettiin arvonsa mukaista käyttäytymistä. Pocahontasin muistiin olleen luonnonlapsi ja eläintenystävä. Kuitenkin hänen heimonsa tapaan myös Pocahontas toimittaa eläinuhreja jumalia varten. Pahimmassa tapauksessa intiaaniheimon papit nimeävät jonkun heimon lapsista uhrattavaksi. Juhlamenot taas olivat intiaaneilla erittäin riettaita ja seksuaalisia. Mitään pesukarhu kaveria ei Pocahontasilla myöskään ole, myöhemmin kyllä vinttikoira.

Ilmeisesti kirjan juoni on aika totuudenmukainen, paitsi ainakaan Pocahontasin ja John Smithin niin kutsuttua rakkaustarinaa ei voida todistaa tapahtuneen. Faktaa ja mielikuvitusta yhdistetyn tarinan parissa viihdyin, vaikka ei tällä mitään kirjoituspalkintoa voiteta. Piirrettyyn verrattuna kirja on paljon monisyisempi, eikä niin naiivi. Pocahontas - intiaaniprinsessa ei mikään lastenkirja ole, sillä raakuutta ja seksiä löytyy.

Tähtiä: ½

Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti