30.5.2014

Rikoksen jäljillä -lukuhaaste fiilistelyä


Kuva: Marika Oksa

Melkein hihkuin riemusta, kun löysin Oksan hyllyltä -blogista dekkarihaasteen, sillä niiden kirjojen lukeminen kaipaa ehdottomasti päivitystä (nyt tunnen lähinnä Agatha Christien ja Raymond Chandlerin, hupsis) - ja mikä olisi osuvampi aika lukea dekkareita kuin kesä! Kävin sitten heti salapoliisin lailla netin kimppuun ja etsimään niitä nimikkäimpiä ja hyviltä kuulostavia dekkareita sekä pengoin tietysti omat hyllyni läpi, sillä kirjastothan on pullollaan dekkareita laidasta laitaan, mutta haluan löytää juuri ne helmet, parhaimmista parhaat. No, lopputulos on, että aikamoinen pino noita kirjoja saatiin haalittua kokoon. Ja ei mitään tietoa, mistä sitä pitäisi oikein aloittaa. Aika on kuitenkin rajallinen ja niin on myös lukutahti.

By the way
Löysinpä netistä sattumoisin dekkari-testin ja pitihän se käydä tekemässä, niin sain samalla lukuvinkkejä edessä olevaa haastetta varten ja tuota järkyttävän suurta kirjapinoa vielä vähän enemmän kasvatettua ;)

Millainen dekkari olen? -testin tulos

1. Olet veitsenterävä järkeilijä
Vaikka olet veitsenterävä järkeilijä, niin osaat myös nauttia elämästä. Perhe on sinulle tärkeä ja melkein yhtä tärkeää sinulle on nautiskelu: hyvä päivällinen ja viini hyvässä seurassa. Olet empaattinen ja kärsit usein maailman vääryydestä, mutta se ei tee sinusta heikkoa. Päinvastoin, olet vahvempi kuin mitä moni uskoisi etkä taatusti jätä asioita kesken ennen kuin oikeus on voittanut ja paha saanut palkkansa.

Suosittelemme sinulle:
Donna Leon - Turvasatama
Outi Pakkanen - Rakastaja
Alexander McCall Smith - Harhapolkuja savannilla
Mari Jungstedt - Vaarallinen leikki


Tässä listattuna kategorioittain lukemista odottavat dekkarit:


Brittiläinen kultakauden dekkari

1920- ja 1930-luvut tunnetaan rikoskirjallisuuden kultakautena. Tällöin kehittyi niin sanottu ”kuka sen teki?"
Agatha Christie - joku omasta hyllystä
Dorothy L. Sayers - Juhlailta, Kuka ja mistä?
John Dickson Carr - Kolme ruumisarkkua


Amerikkalainen kovaksikeitetty dekkari

1930-luvulla Yhdysvalloissa syntyi ”lämminhenkisen” brittidekkarin vastapainoksi niin sanottu kovaksikeitetty koulukunta.
Raymond Chandler - Pitkät jäähyväiset
Dashiell Hammett - Veristä satoa, Dainin suvun kirous 

Nykyajan rikoskirjallisuus

1900-luvun loppupuolella rikoskirjojen painopiste siirtyi murhaajan henkilöllisyyden selvittämisestä enemmän rikoksen taustalla olevien motiivien ja yhteiskunnallisten seikkojen kuvaamiseen.
Ian Fleming - Casino Royal
John le Carre - Mies kylmästä 
Gaston Leroux - Keltaisen huoneen salaisuus
P.D.James - joku omasta hyllystä
Ruth Rendell - Rukoile sinä viaton, Kolmas kerta
Kate Atkinson - Ihan tavallisena päivänä
Gillian Flynn - Kiltti tyttö
Mary Higgins Clark - Missä lapset ovat?, Vihreäviittainen nainen, Vaanivat silmät
John Grisham - On aika tappaa

Pohjoismainen rikoskirjallisuus

Mika Waltari - Kuka murhasi rouva Skrofin?
Matti Yrjänä Joensuu - Harjunpää ja rakkauden nälkä
Ilkka Remes - Draculan ratsu
Vera Vala - Kuolema sypressin varjossa
Maj Sjöwall & Per Wahlöö - Roseanna, Bussimurha (Martin Beck -sarja)
Liza Marklund - Paikka auringossa
Inger Frimansson - Hyvää yötä, rakkaani 

+ Omasta hyllystä
Leonie Swan - Murha laitumella
John Verdon - Numeropeli
Robert Galbraith - Käen kutsu
Graham Greene - Kiveä kovempi
Camilla Läckberg - Merenneito


Pieni on pino vielä, sillä kirjastosta ehdin haalia vain murto-osan haluamistani kirjoista + oman hyllyn löydökset


 Help Wanted!


Ja taas saisitte kertoa omia mielipiteitä näistä yllä esiintyvistä kirjoista, jotta ainakin parhaat niistä tulisi luettua, sillä kaikki tuskin ehtii päätyä yöpöydälle asti kesän aikana.






4 kommenttia:

  1. Kuinka hauskaa! Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi lukenut dekkareita, mutta Agatha Christiet ovat aina olleet parhaita. Omia suosikkeja ovat varmaan ainakin Roger Ackroydin murha, Idän pikajunan arvoitus ja Kuolema Niilillä. Kaikki Komisario Palmut on loistavia. Listasi ulkopuolelta jos kaipaat hauskoja dekkareita olen tykännyt Rex Stoutin Nero Wolf -kirjoista ja Donald E. Westlaken John Dortmunder -kirjoista.

    Nyt tekee itsekin mieli sukeltaa dekkarien maailmaan. :) Odotan mielenkiinnolla kokemuksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agatha Christiet varmasti pysyvät siellä kultaisessa kärjessä, mutta tuntuu, että on aika tutustua muihinkin genren edustajiin. Laajentaa vähän tätä erittäin kapeaa näkemystä dekkareista.

      Kiitos muuten listan ulkopuolisista vinkeistä, kävin heti tutkimassa asiaa ja nyt on listalla taas pari uutta teosta! :)

      Poista
  2. Kiva postaus, ja hei, myös minä olen veitsenterävä järkeilijä. :D Pidin Sayersin Juhlaillasta, kun luin sen jokunen vuosi sitten. Käen kutsukin oli positiivinen yllätys. Kate Atkinsonista olen kuullut paljon hyvää, ja hän on minunkin lukusuunnitelmissani. Kovaksikeitettyjen listalle voisin heittää oman suosikkini James Ellroyn. Esim. L.A - langennut kaupunki tai Musta Dahlia olivat mielestäni hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä me veitsenterävät järkeilijät! :D Kiitos vinkeistä, Juhlaillan ja Ihan tavallisena päivänä kirjojen lukemista olen erityisesti odottanut. James Ellroyn Mustan Dahlian olen lukenut, mutta olin lähinnä kauhuissani kirjasta. Ehkä siksi tuo kovaksikeitettyjen kategoria taitaa olla niin lyhyt...

      Poista