"Hän oli laatinut listan leipomuksista ja ruuista - kaikenlaisista herkullisista pekonisämpylöistä hänen omaan erityiseen kaneli-muskottipähkinä-hedelmäkakkuunsa. -- Pekonisämpylät olivat listalla ensimmäisinä. Ameline aloitti vaivaamalla taikinan sileäksi ja kimmoisaksi ja nautti sen tunnusta käsissään. Sen jälkeen hän peitti kulhon kelmulla, kuten ohjeessa neuvottiin, ja jätti sen odottamaan tunniksi. Sillä välin hän aloitti joulukakun valmistelun. Ei aikaakaan, kun ilman täyttivät muskottipähkinän, inkiväärin ja neilikan vahvat, kirpeät tuoksut. Ameline sekoitti kuivatut hedelmät - kirsikka, keltaiset ja ruskeat rusinat - ja lisäsi mantelit ja alkoi vatkata voita ja sokeria käsin. -- Ameline lisäsi kananmunat varoen juoksettamasta taikinaa ja sekoitti kaikki kevyeksi ja kuohkeaksi. Sitten hän käänteli mukaan jauhot ja hedelmät, lisäsi tujauksen rommia sekä raastetun inkiväärin... -- Sitten taas pekonisämpylöiden pariin: taikina pitkiksi pötköiksi ja pekoniviipale jokaisen pötkön päälle. Ameline nipisti päät umpeen, lisäsi vähän rosmariinia ja työnsi sämpylät uuniin."
Pekonisämpylät
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3/4 leipäsiirappia
70 g pekonia paloiteltuna
10 kirsikkatomaattia lohkottuina
1/2 dl persiljasilppua
12-13 dl vehnäjauhoja
1-2 dl juustoraastetta
Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola.
Lisää leipäsiirappi, sekä kuumassa pannussa paistettu pekoni ja lohkotut kirsikkatomaatit.
Vaivaa taikinaan persiljasilppu ja jauhot, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikina pötköksi ja jaa tasakokoisiksi paloiksi.
Pyörittele sämpylöiksi.
Anna kohota hetki, suihkauta sämpylöille hieman vettä ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Alkuperäinen resepti löytyy täältä.
Pekonisämpylät, ei nyt äkkiseltään kuulosta niin kauhean houkuttelevilta, mutta kukapa olisi uskonut, että ne peittoavat mennen tullen tavalliset sämpylät. Sämpylän päälle ei edes tarvitse laittaa mitään, vaan pelkkä margariini tai voi riittää vallan mainiosti - sämpylän sisällä kun on jo tarvittavat "täytteet" ;D Lisäksi kohotin sämpylätaikinaa noin tunnin, joten se lienee syynä, että lopputulos oli erittäin kuohkea ja muhkea.
Hedelmäkakku
240g voita tai margariinia
240 g fariinisokeria
1½ rkl vaaleaa siirappia
4 munaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
½ tl kanelia
1/4 tl mausteneilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 tl vaniljasokeria
1 dl
rouhittuja hasselpähkinöitä
240
g kuivattuja sekahedelmiä
1
rkl hillottuja appelsiininkuoria
1 dl
säilöttyjä kirsikoita (tai kuivatut marjat)
Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi.
Pyörittele hedelmäpalat jauhoissa, jotta ne ei kypsennyksen
aikanavajoa kakkuvuoan pohjalle.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
Lisää siirappi ja munat yksi kerrallaan välillä hyvin vatkaten.
Lisää lusikallinen jauhoja, jotta vaahto ei juoksetu.
Sekoita kuivat aineet keskenään, paitsi hasselpähkinät.
Lisää taikinaan hedelmät, jauhot ja hasselpähkinät.
Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan, tasoita pinta.
Paista 150 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla n.1,5 tuntia.
Anna kakun jäähtyä 10-15 min. ennen kumoamista.
Voit kietoa jäähtyneen kakun alumiinifolioon.
Kakun pitää antaa maustua viileässä ainakin viikko, jotta maku
paranee.
Alkuperäinen resepti löytyy täältä.Ei nyt tullut ihan kaneli-muskottipähkinä-hedelmäkakkua, kun muskotti jäi pois. Reseptissä oli myös alkoholia, joka myöskin jäi tällä kertaa pois. Ehkä jouluna sitten ;) Ja joulusta puheenollen; keittiö tuoksui aivan joululle, kun ilmassa leijaili kanelin ja nelikan tuoksut. Ai että! Pitäähän sitä jo syksyllä alkaa joulun reseptejä kokeilemaan.
Lisäänpä nyt tähän muutamia kuvia ruuanlaitosta :)
Aprikooseja pilkkomasssa... |
... ja paljon niitä tulikin. |
Jauhotetut hedelmät ym. |
Siellä se kakku paistuu. |
Sämpyläaineksia valmistamassa. |
Ja vähän persiljaa sekaan. |
Juuri uunista tulleet, muhkeat sämpylät. |
Lasi maitoa sopii kyytipojaksi. |
... joita ei koskaan löytynyt.
Muita postauksiani
Ruokaa romaaneista 1: Paistetut vihreät tomaatit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti